Academic vs. Privat

In urma cu vreo 2 zile, in calitate de administrator al unei societati, tata a fost contactat pentru a fi invitat sa repezinte punctul de vedere al investitorilor locali intr-o discutie foarte interesanta : Academic vs Privat.

Avand in vedere c-am mai facut acest lucru, tatal meu m-a delegat si de aceasta data pe mine pentru a reprezenta firma in sine si pe investitorul privat din spatele acesteia.

M-am gandit sa povestesc asta pe blog... pentru a vedea modul in care se desfasoara si seriozitatea cu care cei care pot lua si decizii se implica intr-o problema ca aceasta. Mai mult, tot aici imi voi spune ideile creionate pe parcursul intalnirii, idei pentru care nu am mai dorit sa iau cuvantul la momentul respectiv.

Organizatorii au fost cei de la Liga Studentzilor "Pintea Viteazul" (www.PinteaViteazul.ro) impreuna cu Alianta nationala a organizatiilor studentesti din Romania(www.ANOSR.ro) si se pare ca a fost ce-a de-a 4 editie.

Liniile majore de discutii trebuiau sa fie :
1. Adaptarea curiculei universitare la cerintele pietei
2. Implicarea studentilor in cercetare
3. Importanta practicii de specialitate
4. Parteneriatele public-private in educatie

Au fost reprezentanti de la institutzii publice cum ar fi : Primarul Cristian Anghel, Baia Mare, Subprefectul de Maramures, Catalin chereches - Parlamentar de Maramures, Decanul facultatii de inginerie de la Universitatea de nord Baia Mare, mai multi profesori. Au fost un numar relativ mic ai reprezentantilor ONG-urilor si ai intreprinderilor de pe raza orasului Baia Mare.
Ca institutie bancara a fost reprezentata Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) care are un parteneriat cu Universitatea de nord.

Bun...
Ce nu mi-a placut? Incep prin faptul ca discutiile au avut o prea mare tenta politica. Avand in vedere ca ne aflam si intr-o campanie electorala... va dati seama ce a iesit.

In al 2-lea rand... cei care au luat cuvantul, dupa ce-au improshcat intr-o directie si alta... au fost presati de timp si au fost nevoitzi sa plece.

Asha ca imi permit sa spun ca daca tot te lauzi ca ai facut si-ai dres, si-ai sprijinit studentii si alea alea... si ca unii au ajuns mari oameni pe care te potzi baza... de ce nu ai avut atata sange incat sa-i delegi si sa-i lasi sa te reprezinte la o astfel de discutie ?

A fost importanta prezenta primarului, dar nu inteleg de ce a plecat dupa ce-a spus 10 cuvinte.

Rand pe rand toti au parasit pe furis sala... si au ramas la discutii cativa studenti si cativa profesori.

Zicea domnul decan de la inginerie sau ceva de genul ca in prezent in toata Europa exista un interes scazut fata de scoala... A si demonstrat-o asta printr-un studiu facut printr-un parteneriat al Universitatii de nord cu vreo 4 universitati din Europa : Faculty of Manufacturing Technologies of the Technical University of Kosice - Slovacia, CZ Aziendale - Italia, The university of Oulu - Finlanda, The Poznan University of Technology - Polonia.
Proiectul dezvoltat de aceste facultati a fost denumit IRMA si detalii pot fi gasite pe www.IRMAProject.eu

Bun. Comentariul meu ar fi ca in toata lumea exista un interes scazut fata de facultate avand in vedere ceea ce reprezinta ea in momentul de fata : o pierdere inutila de prea mult timp pe o perioada prea lunga (3-4 ani).

Asteptarile studentilor sunt prea mari dupa 3 ani de tocit in facultate si poate inca 2 de tocit in master. Facultatea este obligatorie, necesara dar nu suficient !
Unii pot spune ca nu-tzi trebuie ISE-ul pentru un post de contabil(in sensul de-a introduce facturile in computer). Nu stiu ce-ar spune cand se gandesc la Universitatea Hamburger a firmei MC Donald's. De ce ai vrea sa fii licentziat in hamburgeri ?

Un domn Matei se chiar plangea ca nu intelege de ce trebuie la facultatea de inginerie sa faci 3 semestre matematici speciale. Ca in practica omul nu le foloseshte niciodata.
Pai nici eo n-am intzeles de ce in anul 1 de facultate la CSIE, ASE ne punea profu sa facem matematica pana ne-au sarit ochii. Il injuram si in somn. Dar e clar ca matematica dezvolta un mod de gandire cu totul aparte... superior! (~ studii superioare)

Oricat de profund te-ai specializa... Pe un domeniu oricat de restrans... informatiile sunt mult prea numeroase. Trebuie sa existe o baza informationala la care sa ne raportam... pentru ca e utilizata frecvent... iar in rest sa se abordeze o invatzare prin "exemple negative"...

In rest... ar fi ok ca studentilor sa li se defineasca esecul iar apoi sa fie intr-un fel sau altul sprijintzi sau impinsi de la spate sa ia atitudine... sa treaca la actiune fara a se teme de acest esec.

De ceva timp sunt fermecat de ideea ca "mecanismul cel mai profund al progresului uman se numeste esec". so... incep sa cred in teoria asta.

Am avut parte de multe avantaje si mult succes mergand in directii in care conshtientizam ca exista destul de pronuntat posibilitatea unui esec.

La aceeasi conferintza au fost expuse si 2 probleme relativ contradictorii... care necesita urgenta rezolvare. Adik unele facultati fac profituri incredibile din banii studentilor iar alte facultati nu au o baza materiala foarte buna si se confrunta cu probleme din punct de vedere al actului de predare. Mai mult, de multe ori nici studentii nu isi mai permit sa continue studiile din cauza problemelor financiare.

In concluzie... felicit intentia organizatiilor studentesti si sper sa traga concluzii cat mai clare pentru a gasi remedii la problemele ridicate de ei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

❤️𝑺𝒖𝒑𝒆𝒓𝒔𝒕𝒊𝒕̦𝒊𝒊 𝒅𝒊𝒏 𝑴𝒂𝒓𝒂𝒎𝒖𝒓𝒆𝒔̦: 𝑪𝒆 𝒔𝒆𝒎𝒏𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒆 𝒂𝒖 𝒗𝒊𝒔𝒆𝒍𝒆?❤️

Azi mi-am luat o palma !

funny weekend de Romania