ivitatie la dialog cu Shabibi Shah


Shabibi Shah a fugit din Afganistan in 1983. Cand sotul ei Zafar este arestat de catre regimul comunist de la Kabul, Shabibi ii asigura eliberarea. Mai apoi, cand el fuge peste granita in Pakistan, ea asteptata 2 saptamani ca sa-i urmeze, pornind intr-o calatorie riscanta, peste munti, impreuna cu cei trei copii ai sai, cel mai mic avand 4 luni.

Calatoria a fost terifianta – mai intai deghizati ca nomazi, pana la Jalalabad, mai apoi intr-un camion paraginit iar in final pe jos, peste munti, pana in Pakistan, unde i-au asteptat alte greutati. Timp de un an si jumatate au trait in Peshawar, un orasel de frontiera, suprapopulat cu refugiati. Zafar este arestat din nou insa in cele din urma obtine visa pentru Marea Britanie. Impreuna sosesc la Londra in 1984.

Cand Shabibi a parasit Afganistanul avea 36 de ani. Dusese o viata buna – era profesor la liceu, mama a 3 copii, casatorita cu un jurnalist-analist politic.

Ea povesteste despre Afganistanul in care a crescut si si-a croit un drum in viata, inainte ca istoria sa ia stapanire asupra lui si sa-l distruga. Ea si familia ei au fost printre cei a caror viata a fost distrusa, cursul normal fiind abrupt intrerupt de refugierea in Marea Britanie, in sudul Londrei, la celalalt capat al lumii. Ea ne ajuta sa intelegem ce inseamna sa cresti intr-o familie si un loc ce par ca vor dura pentru totdeauna ca mai apoi sa trebuiasca sa faci o schimbare radicala.

In 2004 Shabibi a vizitat din nou Afganistanul, pentru prima data dupa refugiere. Ea ne descrie cum l-a regasit si il compara cu tara pe care o stia ea in 1983.

Shabibi Shah este licentiata in jurnalism la universitatea din Kabul si a lucrat 12 ani ca profesor in Afganistan. In Anglia a studiat consilierea bilingva si interpretariat si este implicata activ in ajutarea refugiatilor. Este poet publicat in limba sa materna, Dari.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

❤️𝑺𝒖𝒑𝒆𝒓𝒔𝒕𝒊𝒕̦𝒊𝒊 𝒅𝒊𝒏 𝑴𝒂𝒓𝒂𝒎𝒖𝒓𝒆𝒔̦: 𝑪𝒆 𝒔𝒆𝒎𝒏𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒆 𝒂𝒖 𝒗𝒊𝒔𝒆𝒍𝒆?❤️

Azi mi-am luat o palma !

funny weekend de Romania