Sarbatori Pascale in Rusia

Stiam ca i se spune Vinerea Neagra dar evenimentul la care am participat astazi a avut un impact foarte profund asupra mea.

Inmormantarea lui Iisus.
Ritualul bisericii ortodoxe este unul foarte imbelsugat dar 2.5 ore + alte 2.5 ore cu doar 15 minute pauza e o provocare pentru oricine, de orice varsta.

Aveam informatiile in limba engleza despre ceea ce se petrece in biserica dar nu ma asteptam la nimic spectaculos.

Undeva dupa 3-4 ore a inceput un ritual care imi parea cunoscut, tot mai cunoscut, pana am realizat ca este vorba chiar de inmormantarea lui Iisus.

Alaiul de pelerini care urma soborul de preoti a inceput sa cante "Sviati Boje", unul din cantecele preferate de la Taize.

Imi doream sa cant, dar tristetea si lacrimile nu mi le puteam controla iar despre cantat... abia murmuram cate ceva daca reuseam sa-mi tin gura deschisa.

Inconjuram biserica si tot ceea ce reprezenta ea.Butovo Poligon and Church.
A 2-a Golgota, asa cum mai marii locului o numesc. Au si un motiv foarte bine intemeiat; Golgota Rusiei este locul unde peste 20 000 de oameni au fost executati in mai putin de 12 luni de zile.

Nu incalcasera nicio lege, n-aveau niciun plan diabolic, pur si simplu credeau in Dumnezeu si-n harul pe care Acesta i l-a dat.

...........................
Scriu aceste randuri din autobuz... Sunt in autobuz in drum spre casa... suntem vreo 100 de oameni iar majoritatea canta....
greu de imaginat sentimentul si starea de spirit pe care le am ?
...........................

Dar n-am terminat! Vinerea neagra continua cu amintiri din Baia Mare.
Acesta este Drumul Crucii... un alt eveniment shocant...


Totul se leaga...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

❤️𝑺𝒖𝒑𝒆𝒓𝒔𝒕𝒊𝒕̦𝒊𝒊 𝒅𝒊𝒏 𝑴𝒂𝒓𝒂𝒎𝒖𝒓𝒆𝒔̦: 𝑪𝒆 𝒔𝒆𝒎𝒏𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒆 𝒂𝒖 𝒗𝒊𝒔𝒆𝒍𝒆?❤️

Azi mi-am luat o palma !

funny weekend de Romania