Caux Palace - initiatives of changes


Am ramas dator cu povestea locului in care ma aflu acuma - CAUX Place - Elvetia - http://www.Caux.ch
Am facut rost de o prezentare foarte interesanta, una in care acest hotel de lux este comparat cu o Doamna in varsta.

Aceasta batrana doamna de pe munte are multe povesti de spus.
Este trecuta de demult de 100 de ani. Este un loc de care te indragostesti, in special de legendele sale.

Despre acest loc, sau despre aceasta doamna putem spune c-a trait mai multe vieti:
A fost fiica unui om indraznet cu vise marete: un arhitect al locului pe nume Eugene Jost si al proprietarului de hoteluri si agentii turistice Ami Chessex.
Acesti doi oameni erau supranumiti Texanii Montreuxului.

Nascut in lux, intr-o alta lume decat cea in care traim azi, shi-a deschis portile sub denumirea de Caux Palace Hotel in 1902.
Pe acea vreme, veneau aproximativ 200 oaspeti si tot cam 200 de servitori. Printi, lorzi si alte personalitati ale timpului.

Nume mari precum Kellogg, Rockefeller sau Gillette, scriitori precum Kipling, Edgar Wallace, Daphne Du Maurier, Scott Fitzgerald... Maharadjahu din Baroda si familia lui s-au numarat printre musafiri la fel ca numerosi membrii ai familiei imperiale rusesti.
Au fost si artisti. Muzicieni precum Rubinstein sau Stravinsky...

Sticlul arhitectural se numeste eclectic - cate un pic din toate. In teatru si in alte zone pot fi intalniti coloane grecesti. Iar in sala principala a fost conceput un design fals medieval. A fost ideea unui designer elvetian despre ceea ce el credea ca un lord englez s-ar astepta sa gaseasca in Elvetia.

In casa se pot inca intalni mese, scaune si mobila originale. Se glumeste ca organizatia Initiatives of Changes n-a avut niciodata suficienti bani pentru a face prea multe ravagii acestui "monument"


Dar aceasta batrana doamna a fost omorata de razboaie. Razboiaele sunt foarte rele pentru resorturile turistice. Asa ca intr-o a 2-a viata, odata cu al 2-lea razboi mondial, refugiatii si-au gasit un acoperis in aceasta casa. Exista chiar si o plancarta comemorativa in gara din spatele casei pe care se montioneaza multumirile ofiterilor si oamenilor din Imperiul Britanic ce-au scapat ca prizonieri de razboi in 43-44. Pe o alta placa in curte se gaseste insemnat ca 1600 evrei au fost cazati in Caux Palace in 1944 dar elvetienilor le aminteste mai degraba de acei zeci de mii de evrei care au fost intorsi de la granita Elvetiei... inapoi in Germania unde si-au gasit sfarsitul.

Inca un exemplu incredibil in care unii isi asuma istoria si actioneaza pentru ca greselile trecutului sa nu fie repetate si de generatia actuala.

Insa visul maret a continuat in ciuda acestui razboi teribil ce-a costat peste 72 milioane morti. Un al vizionar, Philippe Mottu a avut un vis in 1942: "Daca Elvetia este scutita de razboi, misiunea noastra este s-o facem accesibila pentru Moral Re-Armament(numele organizatiei Initiatives of Change acum zeci de ani) astfel incat europenii cuprinsi de ura si suferinte si resentimente sa poata sa se adune impreuna. Caux este acel loc."
Gandul acesta era atat de maret in acea vreme incat omului i-a fost teama si sa-l spuna nevestei. L-a tinut pentru el si a actionat conform constiintei.

El si prietenii lui au strans toti banii pentru aceasta aventura din surse private si prin reale sacrificii. Iar aceste sacrificii continua sa fie principala sursa de finantare a organizatiei in zilele noastre.
De asemenea, Initiatives of Change au un parteneriat cu Scoala Elvetiana de Hotelieri care inchiriaza toata cladirea pe perioada cat nu au loc conferinte aici.

Domnul Mottu a murit anul trecut dar a ramas in inima multor membrii ai organizatiei si ai celor care vin in Caux in fiecare an.

Unele dintre reconsilierile de dupa razboi si-au avut inceputurile aici. Am gasit poze cu Ministrul de externe al Frantei Schuman, unul din arhitectii noii europe. De asemenea omologul sau german Konrad Adenauer are o poza aici, in sala principala.
De asemenea au fost in aceasta casa zeci de mii de alti oameni, femei si barbati... mai exact, ceea ce noi azi numim societatea civila.
Montreux - vedere din Caux
In aceasta casa, printre oameni extraordinari si povesti uimitoare se numara si cateva personalitati exceptionale chiar prin faptul ca au fost printre cei care au participat la conferintele din 1947-1948. Este uimitor sa vezi aceste persoane, sa discuti cu ele si, desi greu de crezut, sa te incarci cu energie si pofta de viata.

Detalii si aplicatii pt conferinte, internshipuri si activitati http://www.caux.ch

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

❤️𝑺𝒖𝒑𝒆𝒓𝒔𝒕𝒊𝒕̦𝒊𝒊 𝒅𝒊𝒏 𝑴𝒂𝒓𝒂𝒎𝒖𝒓𝒆𝒔̦: 𝑪𝒆 𝒔𝒆𝒎𝒏𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒆 𝒂𝒖 𝒗𝒊𝒔𝒆𝒍𝒆?❤️

Azi mi-am luat o palma !

funny weekend de Romania