ei isi cer scuze, noi "condamnam"


Sunt in Elvetia de vreo saptamana si cateva zile si imi petrec timpul lucrand vreo 3 ore pe zi pentru departamentul IT al unui centru de conferinte (CAUX http://www.caux.ch) in care sunt cazati si participa la diverse activitati sute de oameni de peste 70 diferite nationalitati din toate colturile lumii.
Fiecare are povestea sa fabuloasa iar locul asta il voi prezenta mult mai detaliat in articolele viitoare.

Analizez diverse experiente si actiuni ce-au fost sustinute pe un continent sau altul, intr-o tara sau alta.

Desi unii fac o comparatie intre Sorry Day in Australia cu ceea ce-ar trebui sa faca europenii pentru comunitatile de tigani, eu vreau sa compar ce-a facut guvernul Australiei cu ce-au facut alesii nostri, cu nu foarte mult timp in urma referitor la comunisti.

So... s-o luam cu date istorice:
Marea Britanie obisnuia sa-si trimita detinutii in Statele Unite ale Americii.
In anul 1776, renumita zi de 4 iulie, SUA se declara independenta fata de Regatul Unit al Marii Britanii.
Unde sa isi duca saracii englezi puscariasii ?
In 1788, primul alb a pus piciorul in Australia. Normal, era un comandant din fortele navale ale Marii Britanii.
Asa, Australia a devenit noua inchisoare a britanicilor.

Dar ce sa vezi? Australia era locuita. Nu de ieri, nu de azi... de 60 000 ani!
Era locuita de niste negri, rasa considerata inferioara.
Albii aveau arme si capacitatea de-ai alunga pe aborigeni(locuitorii locului) din cele mai bune zone, permitandu-le sa se aseze ei.

Prima debarcare, a unui convoi de cca 12 nave, a fost in zona Sydney.

Incepand cu acele vremuri indepartate, Australia a fost condusa de albi si actiuni si masuri extreme au fost luate impotriva bastinasilor, aborigenilor.
Masacre au avut in toate partile Australiei.

Una din masurile care era considerata salvatoare, a fost de-a lua toti copiii aborigenilor si dusi in familii de albi, astfel integrand fostii locuitori in modul de viata a celor ce s-au asezat pe aceste taramuri recent.

Solutia n-a rezolvat problema. Nici n-avea cum. Povesti uimitoare s-au nascut. Drame de neconceput care povestite chiar de cei ce acum zeci de ani, copii fiind au trait.

Pe scurt, Australia a fost invadata de o noua populatie care a preluat conducerea tarii si legile, politicile si actiunile intreprinse au fost directionate spre exterminarea acestor aborigeni.

Pe scurt, Romania a fost invadata de o mana de oameni care au preluat conducerea tarii iar legile, politica si actiunile intreprinse acum sunt privite ca fiind improtriva firii umane si a drepturilor omului, etc. Ma refer la comunisti.

Lucrurile au evoluat, si multe parlamente au preluat puterea si in Australia si in Romania, persistand in acesta greseala.

A venit o vreme, cand oamenii si-au dorit ca lucrurile sa ia o intorsatura.
In Romania a fost o revolutie...
in Australia a fost ceea ce s-a numit Sorry DAY! (o sarbatoare sabotata de guvern si la care atat prim ministrul cat si altii s-au opus categoric.)

Apoi a urmat schimbarea
A venit un parlament democratic, guvern, presedinte etc... in Romania.
La fel, un nou parlament, guvern si premier au fost alesi in Australia.

Aici incepe nebunia. Australienii au inteles ca nu a fost bine ce s-a intamplat si au simtit nevoia unei actiuni care sa vindece putin ranile create de perioada ce tocmai s-a incheiat.

In Romania, noii alesi, tot dintre fostii comunisti, au inteles ca oamenilor le e scarba de comunisti si de tot ce s-a intamplat si cu siguranta nu mai vor sa se repete.

Australienii si-au cerut scuze! Intr-o maniera care te lasa fara cuvinte si mie personal mi-au dat lacrimile.

Romanii? Noi am condamnat comunistum! E ca si cum noi ne-am dezis de trecut! D-aia nu crede nimeni 3 cuvinte aruncate-n vand.

Mi se pare rusinoasa atitudinea dar din punctul meu de vedere arata clar de ce noi suntem unde suntem si altii merg mai departe.
Noi nu stim sa spunem Imi cer scuze! Noi nu stim sa ne asumam raspunderea...

Actiunea de Condamnarea a comunismului in Romania! nu a fost facuta cum trebuie... nu cred c-a empatizat cineva cu magaria aia din parlament.
Modul si structura in care trebuie actionat pentru vindecarea ranilor din istorie, este realizabil doar prin asumarea istoriei si-a trecutului.

Sper ca filmele si pozele sa va faca suficient de curiosi pentru a cauta mai departe informatii despre Sorry Day.
Eu am aflat toate aceste lucruri de la oameni care au facut posibila Sorry Day. De la oameni din parlamentul Australiei si de la alti participanti la conferinte care sunt mai mult decat dornici sa impartaseasca experienta lor cu altii.

Si aceasta poveste imi confirma inca odata teoria pe care o tot repet si-o repet de cate ori am ocazia:
In proiectele, organizatiile, conceptele pe care le importam, nu trebuie sa românizăm totul. Inafara de infrastuctura pe care n-o avem, alte adaptari si ajustari nu trebuie facute. Scopul, Misiunea, Obiectivele proectelor, programelor, organizatiilor internationale pe care vrem sa le implementam in Romania trebuie respectate si promovate in varianta originala 100%.

Am transcris cuvintele premierului din Australia care pe mine ma lasa fara cuvinte:
To the stolen generations I say following :
As Prime Minister of Australia, I am Sorry!
On behalf of the Government of Australia, I am Sorry!
On behalf of the Parliament of Australia, I am Sorry!
And I offer you this apology without qualification.P.S. : primul eveniment Sorry Day a avut loc pe podul de langa opera din Sydney si au fost cca 200 000 participanti iar un privat a inchiriat un avion pentru a scrie pe cer Sorry.
Totul s-a organizat si s-a intamplat fara implicarea partlamentului sau a autoritatilor, mai mult decat atat, acestea au incercat sabotarea evenimentului.
In ciuda vehementei cu care a fost refuzata exprimarea scuzelor, organizatorii n-au condamnat si nu si-au indreptat eforturile impotriva premierului ci au continuat sa-l invite si sa-l provoace sa se implce in acest demers.
Pentru incapatanarea sa, in urmatorul an electoral, fostul premier n-a obtinut nici macar voturile pentru a intra in parlement ca parlamentar.
Mai multe concluzii trageti voi. Tema de casa :)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

❤️𝑺𝒖𝒑𝒆𝒓𝒔𝒕𝒊𝒕̦𝒊𝒊 𝒅𝒊𝒏 𝑴𝒂𝒓𝒂𝒎𝒖𝒓𝒆𝒔̦: 𝑪𝒆 𝒔𝒆𝒎𝒏𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒆 𝒂𝒖 𝒗𝒊𝒔𝒆𝒍𝒆?❤️

Azi mi-am luat o palma !

funny weekend de Romania