Cum sa pierzi TOTAL Olimpiada? ex: Romania!

Nu ma pot abtine sa nu scriu cate una alta despre ceea ce se mai intampla la Jocurile Olimpice de Tineret de la Innsbruck.

Am vazut prin presa din Romania c-au aparut deja multe articole despre rezultatele foarte slabe ale lotului national. Am citit si comunicatul trimis de comitetul national olimpic inainte sa vina in Austria si chiar au declarat ca nu se asteapta la vreo medalie.

Nici n-au obtinut vreo medalie... cel mai bun roman a fost clasat pe locul 10... Va puteti imagina si voi cum sta treaba.

Dar jocurile Olimpice de Tineret nu sunt tipice. Au ceva special, numit Culture and Educational Program.
Jacques Rogge, presedintele Comitetului Olimpic International spunea ca pentru tinerii atleti, Jocurile Olimpice de Tineret au 2 componente, la fel de importante din punctul de vedere al organizatorilor:
1. Competitia.
2. Culture and Education Program.

La competitie e clar ca romanii au pierdut olimpiada... dar aveau sansa de-a castiga o experienta care sa le ramana pentru tot restul vietii. Exact prin acest program de educatie si cultura.

Sa va spun mai multe despre Culture and Education Program.
In primul rand a fost conceput pentru ca atletii care au terminat deja competitia, sa socializeze/interactioneze cu alti colegi de-ai lor, intr-un cadru mai restrans si cu diverse activitati.

S-a conceput special pentru aceste jocuri, un mic aparat care-l porti la gat si pe care ti-ai uploadat informatii despre tine: e-mail, nr telefon, profil facebook si ce mai vrei. Cand te intalnesti cu un alt atlet... pur si simplu atingi cele 2 aparate unul de celalat, si instant se face schimbul de date. Nu ai nevoie de carti de vizita, n-ai nevoie de pixuri si nebunii... instant.
Mai mult decat atat, cand ajung la un computer si sincronizezi aparatul, iti apar informatii despre toti cei pe care i-ai intalnit, unde i-ai intalnit, cand, etc...

Ca activitati, in Culture and Education Program avem peste 27 de workshopuri la care atletii pot participa zinic.
Activitati foarte diverse: Cursuri de Fotografie, TV, Web, Social Media, Mountain Awareness, Mountain Snow and Fun, Dansuri traditionale, Dansuri moderne, Drumming, intalniri cu diverse Super Staruri, fosti campioni mondiali si olimpici, catarari, Ice stock, cursuri de autoaparare, etc, etc.


Toate cursurile cu traineri si experti pe domeniul respectiv. Totul gratuit. Mai mult decat atat, prin dispozitivul de care vorbeam mai sus, atletii care participa la workshopuri, primesc puncte, iar in functie de numarul de activitati la care au fost, pot castiga diverse cadouri.

So... de ce spun ca lotul Romaniei a pierdut TOTAL olimpiada? Pentru ca ai nostri nici macar la aceste cursuri nu s-au obosit sa mearga... iar cand i-am intrebat, de cele mai multe ori spuneau ca se antreneaza sau ca s-au dus la alte competitii sportive.

Deci sa vii 2 saptamani la Jocurile Olimpice, sa pierzi toate concursurile la toate categoriile si sa nu participi la proiectele create pentru tine! mi se pare o pierdere TOTALA de timp!

Eu lucrand la 3 din workshopurile organizate pentru atleti(Climbing, IceStock, Urban Sports) ma intalnesc cu multi atleti, antrenori si Young Ambasadori. (niciodata cu cei din Romania)
Asa ca i-am intrebat pe cei din Japonia la ce activitati au mai participat si cum de nu merg si eo ca "alte tari" sa se uite la competitiile atletilor din tara respectiva.
Raspuns: "Comitetul Olimpic Japonez ne-a spus ca: 1. Cel mai important lucru in Innsbruck2012 este COMPETITIA.
2. Al 2-lea cel mai important lucru in Innsbruck2012 este CULTURE AND EDUCATION PROGRAM
3. Dupa aceea, daca vrem putem merge sa ne sustinem si sa ne incurajam colegii din Japonia."

Young Ambassador este o functie creata special pentru a incuraja atletii sa participe la programele Culture and Education. vreo 50 de tari au ambasadori. Si Romania are. Cei 50 de ambasadori reprezinta mai mult de 80% din atleti. Teoretic, daca si-ar face treaba, n-ar trebui sa fie vreo problema.

Dar, de exemplu, la centrul de informare de la intrarea in Congress, este o voluntara romanca ce locuieste in Austria. Ea a vorbit de mai multe ori cu atletii romani si ei spuneau ca nu stiu nimic depsre Culture and Education Program.


P.S. (just for fun)
Am mentionat faptul ca atletii care aduna puncte de la workshopurile la care participa, primesc niste cadouri.

Ieri mergeam pe hol in Congress, punctul de intalnire si locul de desfasurare al unor activitati... si aud pe cineva urland "Da unde mergeti ma?"
Iar 2 tineri foarte agitati au raspuns: "Mergem sa mai luam niste puncte de pe aicia!"

Nici macar n-au zis ca merg la un workshop sau ca incearca niste activitati sau ceva... nu! ei merg sa faca puncte!

No comment

Comentarii

 1. Dragul meu Adrian,

  De regula nu ma exprim in scris si evit din rasputeri disputele pe orice tema("debate" in Romania inseamna de regula ca am ceva personal cu celalalt). Insa cele expuse de tine mai sus se inscriu in tiparul tranzitiei noastre continue catre ceea ce ar trebui sa insemne valorile unei societati.
  Comportamentul acestor sportivi reflecta societatea noastra actuala in ansamblul ei:
  - diletantism cu diploma - "eu fac sport dar nu duc o viata sportiva ca stiu eu mai bine"
  - ciupeala perpetua cu scop final imagine - "luam niste puncte de pe aicia, primim cadou si acasa spunem ca am participat la uarcshopuri".
  Bun, aceasta e constatarea problemei, solutiile trebuie sa vina de la noi.
  Care noi?
  Noi cei care am ales sa facem lucrurile altfel, noi cei care am ales sa facem ceva pentru altii si pentru a schimba mentalitatea celor din jur.
  Cum?
  Simplu. Lucram cu cei din jurul nostru, le aratam ca exista posibilitatea lucrului bine facut si la noi in tara, le aratam ca nu trebuie sume imense de bani pentu a "pune bolovanul in miscare". Lucram cu cei mai mici ca noi.
  Dar lucram, nu ne facem!
  Si eu zic ca v-om reusi, tu ce zici?

  Codrin

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

hai sa comentam cu tupeu :)) - toti au dreptul sa-si expuna parerile si opiniile ! Feel Free!
join my facebook :D

Postări populare de pe acest blog

❤️𝑺𝒖𝒑𝒆𝒓𝒔𝒕𝒊𝒕̦𝒊𝒊 𝒅𝒊𝒏 𝑴𝒂𝒓𝒂𝒎𝒖𝒓𝒆𝒔̦: 𝑪𝒆 𝒔𝒆𝒎𝒏𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒆 𝒂𝒖 𝒗𝒊𝒔𝒆𝒍𝒆?❤️

Azi mi-am luat o palma !

funny weekend de Romania