Dezbatem Romania!

Nu mai dam cu pumnul in masa si facem ca trenul cand ceea ce vrem noi nu se intampla. Argumentarea si sustinerea argumentelor in fata unui auditoriu, in fata celeilalte persoane care are opinii diferite este un lucru care se intampla foarte rar in Romania si foarte rar in zona in care traiesc eu.

Politic, economic, la nivelul societatii, in familii, peste tot, comunicarea o vad o reala problema.
Dezbaterile publice nu sunt intelese prea bine si de obicei ne intoarcem la aceleasi discutii lipsite de sens care nu aduc nimic nou procesului de rezolvare a unei situatii, probleme.

Cand am auzit prima data de conceptul de dezbatere, oratorie etc, am fost supper supper incantat. Aflasem ca pe vremuri erau ore de oratorie in scoli, concursuri.

Practic lectia de istorie nu e obligatoriu sa fie predata de un profesor care iti spune el cum s-a intamplat, poate fi organizata o dezbatere la nivelul clasei, cu diverse topic-uri iar doi cate doi, elevii dezbat evenimente ce au avut loc de-a lungul istoriei, dupa ce s-au documentat in prealabil.

Deci, astfel de activitati pot avea un rol extrem de important intr-un sistem educational care nu mai face fata! Nu mai face fata nici macar lui insusi. Atat de prost a ajuns.

So... scriu despre toate astea pentru ca, Rotaract Brasov a avut o idee geniala de-a incepe un eveniment de ambloare care are la baza debate-ul. "Brasovul Dezbate!". Apoi s-au gandit la un model care ar functiona la nivel national. Asa a aparut "Dezbatem Romania!"

“Dezbatem Romania!” este un proiect de tineret organizat de Rotaract Kronstadt care îşi propune să crească nivelul de implicare a tinerilor de liceu în activităţi educaţionale de tip nonformal bazae pe tehnica debate-ului.
Prima fază a proiectului “Dezbatem Romania!” constă într-o campanie de informare a tinerilor cu privire la educaţia non-formală şi beneficiile implicării lor în activităţi extracurriculare, acesta finalizându-se cu o competiţie naţională de debate care se va desfăşura la Braşov în perioada 11-13 Octombrie 2013.
Prin aceste activităţi bazate pe experienţă, creem o punte între mediul educaţional formal şi cel nonformal, venind în completarea dezvoltării persoanle a tinerilor într-un cadru plăcut şi dinamic.
dezbatem romania 2013Implicarea în acest proiect, va crea tinerilor cadrul prin care ei vor putea să:
- iasă din propria arie de confort şi să devină mai deschişi, creativi şi mai orientaţi către soluţii
- îşi dezvolte abilităţile de comunicare, vorbit în public
- îşi dezvolte gândirea critică şi strategică, capacitatea de argumetare logică, şi nu o încercare de a stabili valoarea de adevăr a uneia din cele două poziţii exprimate în timpul dezbaterii
- îşi dezvolte capacitatea de ascultare activă şi toleranţă faţă de opiniile adverse
- înveţe ce înseamnă cu adevătat lucrul în echipă
- să îşi dezvolte încrederea în sine.
Rezultate anterioare – De unde s-a plecat?
Inițiativa proiectului de debate a Clubului Rotaract Kronstadt, realizată în parteneriat cu Rotary Club Braşov, a pornit în anul 2012, când a fost organizată prima ediție locală a proiectului “Brașovul Dezbate!”, cu finanțare din partea Autorității Naționale pentru Sport și Tineret obţinută în urma Concursului naţional de proiecte de tineret.
Acest proiect, organizat sub forma unei competiţii locale de debate, a adunat 34 de echipe (102 tineri înscrişi în competiţie), 12 licee şi peste 8 ONGuri partenere. .
In 2012, “Brasovul Dezbate!” a fost recunoscut în cadrul Galei pentru ONGuri ca fiind “Cel mai bun proiect al anului 2012” şi “Proiectul care a mobilizat cele mai multe resurse din comunitate”. Puteţi vedea un video rezumativ al proiectului aici, sau galeria foto a primei ediţii.
Rezultatele primei ediții au motivat echipa ”Brașovul Dezbate!” spre a organiza o a doua ediție a proiectului, în primavara anului 2013, cu sprijinul persoanelor resursă în debate-ul românesc care ne-au fost alături încă de la început şi cu finanţare din partea Rotary Club Braşov.

A doua ediţie a proiectului a mobilizat mai muţi tineri ca prima ediţie, a implicat 13 licee participante şi a continuat să dezvolte comunitatea tinerilor care practică debate-ul în Braşov. Puteţi vedea aici galeria foto pentru cea de a doua ediţie.
Ce urmează?
“Dezbatem Romania!”este utmătorul pas al proeictului local “Braşovul Dezbate!”, fiind de data aceasta organizat la nivel national. Proiectul a primit finanţare din partea Ministerului Tineretului şi Sportuşui în urma Concursului Naţional de proiecte de Tineret 2013.

echipa dezbatem Romania
Echipa “Dezbatem Romania!” lucreaza pentru cea mai tare experienta a ta!
Pentru activitatea ROTARACT, considerăm că acest proiect este un punct de pronire în Districtul 2241 pentru anul 2014, când ne propunem să organizăm competiţii locale de debate prin cât mai multe Cluburi Rotaract din ţară.
Prin această iniţiativă, credem că putem avea un impact naţional şi o contribuţie relevantă în dezvoltarea tinerilor din România.

Contactează organizatorii!
Medeea – Katerina Petrovan
Project Manager, Vicepresident Rotaract Kronstadt Club
Email: medeea.petrovan@rotaract.ro
Facebook: Petrovan Medeea
Skype: petrovan.medeea

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

❤️𝑺𝒖𝒑𝒆𝒓𝒔𝒕𝒊𝒕̦𝒊𝒊 𝒅𝒊𝒏 𝑴𝒂𝒓𝒂𝒎𝒖𝒓𝒆𝒔̦: 𝑪𝒆 𝒔𝒆𝒎𝒏𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒆 𝒂𝒖 𝒗𝒊𝒔𝒆𝒍𝒆?❤️

Azi mi-am luat o palma !

funny weekend de Romania