opt ani desculț

Ieri la Caux for Business Initiatives a fost prezent si domnul Suresh Vazirani, fondatorul companiei Transasia. Ideea de transasia vine de la "transforming asia" si n-are legatura cu transporturile, ci este o firma specializata in aparatura medicala pentru testare.

Povestea lui o stiam din mai multe surse, pentru ca tipul e faimos in Initiatives of Change, un exemplu viu cu care toata lumea se mandreste, iar povestea spune asa:

Un tanar din India, ajuns student in SUA, s-a alaturat organizatiei IofC, o organizatie profund legata de valorile morale precum: altruism, onestitate, puritate si dragoste, iar dupa cativa ani a devenit unul dintre trainerii organizatiei. Viziunea, dorinta lui, crezul lui suprem era ca India sa devina o tara curata, puternica si unita, bazata pe principii morale seculare... precum cele din IofC.

Totodata, vorbea tuturor despre etica, etica in afaceri si era un orator foarte priceput. Problema a fost cand a vorbit in fata unui grup de oameni de afaceri prezenti la o conferinta in India, despre etica, valori morale, cum ar trebui sa faca faceri, raspunsul a fost unul foarte neprietenesc si provocator: "ce stii tu de afaceri? faci afaceri ? ce ne vorbesti noua de etica din moment ce tu nu stii cum stau lucrurile la nivelul asta in India?"

Asa ca, foarte marcat de acest moment, aceasta provocare, a parasit organizatia, cu doar 250 rupii in buzunar(5 dolari)... sa faca afaceri, urmand toate regulile etice si valorile morale pe care le promovase de-a lungul anilor.

In prezent este cea mai mare firma de echipamente medicale, are peste 800 de birouri in toata India, 19 divizii in 9 tari diferite, profit, cifra de afaceri impresionanta, etc etc...

Una dintre cele mai mari provocari pe care le-a intalnit si a impartasit-o cu noi a fost pe la inceputul anilor 90 cand a observat ca unul dintre echipamentele pe care le-a livrat atat in India cat si-n alte multe tari, suferea o defectiune, de care multi dintre clienti nici nu erau constieni.

Contractul de garantie expirase dar constiinta i-a dictat sa faca un lucru ce nimic altceva nu-l obliga sa-l faca. Sa inlocuiasca toate aparatele medicale deja instalate, modelul la care se identificasera erori.

Aceasta decizie l-ar fi costat 50% din cifra de afaceri a anului precedent, dar pentru ca fusese deja luata, in 2 luni de zile, toate problemele au fost remediate.

Ceea ce pare un gest sinucigas, defapt i-a dat un avant extraordinar, iar clientii pe care ii avea au devenit fideli si in scurt timp pierderile au fost recuperate iar compania a ajuns in przent unde este.

Ok, dar eu cand am auzit povestea, ma gandeam la un tineret, vreo 30-40 de ani. Cand l-am intalnit, am observat ca e un domn la vreo 60-70 de ani. Am fost putin dezamagit, datorita faptului ca imi e greu sa ma ganesc la batranete... iar angajamentul meu chiar daca pentru vise marete, il fac in pasi marunti, explozivi... nu m-am gandit ca pentru o cauza sa astept 50 de ani... mai ales cauza fiind sa dovedesc ca ce am zis eu era adevarat si ca aveam dreptate... so... stateam frumos si ascultam acum povestea spusa de el, iar povestea incepea asa:

"M-am nascut in India, intr-o familie modesta dintr-un sat aflat la cateva sute de kilometri de locul unde ne aflam acum... Prima mea pereche de intaltaminte am avut-o la vasta de 8 ani..."

restul stiti si voi... si stiam si eu... dar impactul pe care l-a avut faptul ca prima lui pereche de incaltaminte a avut-o la 8 ani e de nedescris. nimic altceva n-a mai contat, am inteles totul.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Azi mi-am luat o palma !

❤️𝑺𝒖𝒑𝒆𝒓𝒔𝒕𝒊𝒕̦𝒊𝒊 𝒅𝒊𝒏 𝑴𝒂𝒓𝒂𝒎𝒖𝒓𝒆𝒔̦: 𝑪𝒆 𝒔𝒆𝒎𝒏𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒆 𝒂𝒖 𝒗𝒊𝒔𝒆𝒍𝒆?❤️

funny weekend de Romania