Cum a distrus un supermarket un oras!
Mai jos am hotarat sa reiau un articol care este foarte bine scris si prezinta problema.
Fac acest lucru pentru ca in perioada urmatoare voi scrie chiar eu sau voi prelua inca multe articole care prezinta pe larg ciuma la care contribuim cu totii si care distruge Romania.
Nu voi prezenta doar cauzele, voi veni si cu soltii, lupta impotriva supermarketurilor va fi una dureroasa pentru ele si va veni randul nostru sa fim spectatori si sa ne bucuram de declinul acestora.
Mai mult decat atat, in zilele urmatoare, vreau sa abordez niste perceptii gresite despre supermarketuri.
Supermarketurile creaza locuri de munca!! (NU!)
Supermarketurile platesc taxe iar micii comercianti fura statul pentru ca nu dau bonuri de casa!! (FALS!!)
"A fost odata un oras mic numit sa zicem Zalau. In acest mic oras oamenii isi faceau cumparaturile la cateva mici magazine, isi cumparau fructele si legumele din piata, hainele de la mici croitori sau fabricate local si isi construiau casele cu mici constructori din zona . Cativa mici comercianti au inceput sa prospere si au inceput sa investeasca bani in constructii , in propriile magazine sau in noi afaceri generand noi afaceri . Alti mici intreprinzatori au acoperit noua cerere cu firme mici de constructii , cu mici sere si evident au angajat parte din populatia orasului . Incet incet orasul nostru se dezvolta si incepuse sa se formeze o micuta clasa de mijloc a carei putere de cumparare crestea de la an la an.

Dupa cativa ani ….
Anii au trecut peste micul oras Zalau. Tinerii in lipsa de locurilor de munca si in lipsa perspectivelor au ales sa plece in orase mai mari la studii si in cea mai mare parte in afara tarii la munca de jos. Au fost numiti “scalvii Europei” si au invatat ce inseamna umilinta, chiar ei descendenti directi ai dacilor de la Porolissum Constructorii s-au imprastiat in toate colturile lumii , croitoresele pricepute au ajuns ingrijitoare in tarile Europei .

Si totusi ….dupa ani de zile de saracie, indobitocire si coruptie …un grup de tineri a hotarat sa schimbe lucrurile. In multe cazuri era prea tarziu dar merita incercat …..o sa va povestesc odata despre acest grup
Concluzii
Aceasta poveste trista este adevarata. Am putea sa o extrapolam la nivelul intregii Romanii. Dragii mei avem o putere incredibila pe care nu o folosim. Puterea de a alege . Imaginati-va ce s-ar intampla daca de maine nu am mai merge sa cumparam nimic din supermarketuri. Imaginati-va ce ar fi daca de maine am cumpara atent doar produse si servicii romanesti . Incet incet micile afaceri ar prinde viata, incet incet s-ar crea mai multe locuri de munca , incet incet ar creste prosperitatea sociala ,nivelul impozitelor, masele de manevra electorale s-ar reduce si in final am trai mai bine.
Ati observat cum supermarketurile se extind peste tot , in fiecare orasel , in fiecare cartier pana la ultima mie de oameni ? Adevarate malaxoare de mici afaceri acestea sunt tevi prin care se scurg banii in afara Romaniei .
Majoritatea romanilor isi fac cumparaturile in weekend. De aceea am ales sa postez acest articol azi. Credeti ca aveti control asupra vietii voastre ? Credeti ca traiti intr-un sistem autonom si indeterminat ? Va inselati – realitatea este ca traiti intr-o societate determinista. Ok …puteti sa o numiti daca vreti colonie – mda multi cred ca exagerez cand spun ca Romania este o colonie. Intr-o zi o sa povestim si despre asta si o sa facem o tetra-capilo-tomie despre acest subiect .
Realitatea este ca sunt putine lucruri care le putem controla cu adevarat. Unul din aceste lucruri este alegerea felul in care ne cheltuim banii . Mai concret alegerea felului in care cumparam .Se indoieste cineva ca intre prosperitatea unui popor si felul in care isi produce cele necesare exista vreo corelatie ? Se indoieste cineva ca un principiu economic sanatos spune ca este mai bine sa ai excedent de export decat deficit . Va mai indoiti dupa aceasta criza a datoriilor ca exista o stransa legatura intre prosperitatea unui popor si datorii ?
In incheiere va lansez o ghicitoare.
Cum se numeste un om care lucreaza la o companie care este actionara la o banca la care omul are un credit la un apartament pe 30 de ani si care este actionara printr-un fond de investitii la un lant de la magazine de la care omul nostru isi cumpara alimentele necesare ?
P.S. Va recomand cu caldura cartea Andrew Simms – Tescopoly"
Comentarii
Trimiteți un comentariu
hai sa comentam cu tupeu :)) - toti au dreptul sa-si expuna parerile si opiniile ! Feel Free!
join my facebook :D