informatizarea e salvarea, informatizarea e moartea

Exista tari pe lumea asta, mult mai mici, mult mai amarate, mult mai prost pozitionate geo-politic, fara resurse naturale etc etc... dar au reusit sa implementeze un sistem informatic central care sa le readuca in competitie in era tehnologiei.

Exemplul meu este Georgia, o tara in care pasaportul, buletinul, firma le poti face de acasa, din fata unui computer. Tot, poza, datele, semnatura, totul electronic. Mai apoi primesti prin posta sau le ridici dintr-un singur loc, o cladire imensa si moderna documentele. De platit ce sa mai vorbim, totul online, oricand oricum oriunde. e prea fain sa credem ca o tara atat de "indepartata" este la acest nivel.

Noi de 25 de ani avem tot calculatoare rasnita, angajati neperfectionati, ghisee, cozi, nebunie.
De exemplu la finante mi se pare ca e intentionat intot-deauna coada. Daca e zi de plati e aglomerat chiar daca sunt toate ghiseele deschise, intr-o zi normala e aglomerat pentru ca nu sunt suficiente ghisee deschise. Alternative online, prea putine.

Adevarul este ca nici noi ca societate nu suntem pregatiti, chiar daca au trecut 25 de ani sa lucram cu robotei automati sau online. Dar solutia nu este sa pastram sistemul vechi doar pt ca oamenii nu se pot adapta.

Exemplu paralel, din privat l-am vazut cu ochii mei la Banca Transilvania. Banca unde am contul firmelor mele.
De fiecare data cand faceam depuneri sau eram acolo cu treaba, era plin de oameni care stateau si ei la ghiseu la banca sa isi plateasca facturile la utilitati. Banca Transilvania e una din ultimele banci care mai primea plati direct la ghiseu. Si era coada, si era nebunie.  Chiar daca, vis-a-vis era un robotel unde puteai sa platesti singur facturile.

Recent, au decis sa scoata posibilitatea ca lumea sa plateasca la ghiseu si sa-i oblige sa plateasca la robotel. (altfel oricum oamenii de buna voie n-ar fi ales robotelul)
Nu va pot descrie ce scandaluri erau zi de zi la banca, oamenii erau foarte nemultumiti ca trebuie sa plateasca facturile la robotel. Erau revoltati, frustrati, scandalizati, ei doreau la ghiseu.

Au trecut cateva luni de la implementarea noii reguli si lucrurile s-au mai calmat si atmosfera din banca s-a normalizat.

De ce autoritatile publice n-au coaie sa faca schimbari radicale cand este nevoie? 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

❤️𝑺𝒖𝒑𝒆𝒓𝒔𝒕𝒊𝒕̦𝒊𝒊 𝒅𝒊𝒏 𝑴𝒂𝒓𝒂𝒎𝒖𝒓𝒆𝒔̦: 𝑪𝒆 𝒔𝒆𝒎𝒏𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒆 𝒂𝒖 𝒗𝒊𝒔𝒆𝒍𝒆?❤️

Azi mi-am luat o palma !

funny weekend de Romania