turist in orasul meu: Turnul lui Stefan

Chiar daca m-am intors din America de Sud acum cateva zile, dupa vreo 2 luni si jumatate petrecute prin Argentina, Uruguai, Brazilia si Paraguay m-am hotarat sa scriu cateva randuri impresionat fiind de experienta de ieri cand am vizitat Turnul Stefan din Baia Mare.

Vizita a fost oarecum la intamplare pentru ca am primit o cerere CouchSurfing din partea unei fete din Kiev, Ucraina, profesoara e limba romana, aflata in Baia Mare pentru a-si cauta radacinile sale, asa auzise ea ca strabunicul ei se tragea din Rozavlea Maramures iar la Arhivele Nationale din Baia Mare spera sa gaseasca informatii mai concrete.

Toata planeta a auzit ca Piata Cetatii a fost renovata si turnul restaurat dar nu stiu cata lume il viziteaza. Mie imi placea si inainte sa urc in turn... si era o adevarata aventura. Pentru a gasi cheia de la turn trebuia sa mergi la o florarie din piata mare, sa platesti un bilet si sa iei cheia, sa deschizi turnul si sa te inchizi inauntru, pentru a nu te trezi cu surprize si oameni ai strazii care se muta in el, apoi la intoarcere sa duci cheia la florarie. Nu stiu daca pentru turisti era posibila intreaga nebunie dar mie imi placea sa merg acolo de fiecare data cand aveam prieteni in vizita.

Partea buna: este gratis, este cu ghid, bine documentat si dispus sa iti raspunda la intrebari.
Poate parea un pic incomod faptul ca urcarile se fac doar la ora fiza dupa un program afisat la biroul de info turism dar cu siguranta ai ce vizita in centrul istoric pana la urmatoarea urcare.

Urcatul scarilor nu e chiar asa obositor dar e foarte interesant, ele fiind si spirala, si de piatra, si de lemn, in functie de perioada in care au fost construite sau in functie de perioada in care a fost ridicat turnul.

Privelistea este spectaculoasa, imi place la nebunie, as sta acolo ore intregi.

De asemenea nou si foarte interesanta este capela de la baza turnului. Nu stiam nici de existenta ei si nici de faptul ca se pot face evenimente religioase acolo.

In concluzie, daca ai musafiri in vizita la Baia Mare, nu ezita sa urci in Turnu' lu Stefan cu ei. E marfa! :)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Azi mi-am luat o palma !

❤️𝑺𝒖𝒑𝒆𝒓𝒔𝒕𝒊𝒕̦𝒊𝒊 𝒅𝒊𝒏 𝑴𝒂𝒓𝒂𝒎𝒖𝒓𝒆𝒔̦: 𝑪𝒆 𝒔𝒆𝒎𝒏𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒆 𝒂𝒖 𝒗𝒊𝒔𝒆𝒍𝒆?❤️

funny weekend de Romania