Simulare ONU din Baia Mare la Londra, Belgrade si New York

Simulare ONU din Baia Mare la Londra, Belgrad si New York


Editia Rotaract Global Model United Nations 2016 a ajuns la sediul ONU din New York unde membrul clubului Rotary Baia Mare 2005, in calitate de Coordonator, alaturi de 9 tineri membri ai clubului Rotaract Baia Mare TEAM au reprezentat atat Romania ca initiatori al proiectului dar si diferite tari de pe intreg globul simuland lucrarile Comisiei pentru Refugiati din cadrul Natiunilor Unite.

MUN-urile sunt simulari in care delegatii (tineri profesionisti din toate tarile) isi asuma rolul reprezentantilor externi ai diferitelor tari si dezbat probleme din actualitatea internationala. In functie de organul ONU in care delegatii aleg sa activeze, temele dezbatute pot varia de la abuzuri ale drepturilor omului pana la crize economice, militare sau de mediu.

Practic Rotaract MUN este o conferinta ce da posibilitatea tinerilor profesionisti de a se intalni an de an intr-o alta locatie pentru a discuta cele mai importante subiecte de interes international.

La simularea din New York din perioada 18 - 20 Martie 2015 au participat 144 tineri rotaractieni din peste 48 de tari, totul fiind organizat de la Baia Mare de Adrian Dan Pop(membru Rotary Baia Mare 2005) si Dan Ungureanu(Past President Rotaract Baia Mare TEAM) coordonandu-se cu colegii lor din Rotaract Italia (Valentina Battista), Rotaract New Delhi, India (Saraf Joshika), Marea Britanie (Ralph Scothland) si Rotaract Beirut, Liban(Natalia Hermida).

Toti ceilalti participanti au jucat rolul de Reprezentanti ai misiunilor diplomatice la ONU iar tinerii baimareni sustinuti de clubul nostru au avut dificila misiune de a se documenta si reprezenta Somalia(Daniel Orza si Iulia Ciolte), Libia(Paula Sopoian si Andra Dascalu), Irlanda(Evelyne Cusner), Zimbabue(Codrin Pircalab si Giorgiana Balaj), Suedia(Tudor Rus).

Dezbaterile s-au purtat pe un ton foarte profesionist, utilizand toate tehnicile si procedurile Natiunilor Unite, in acelasi fel in care Presedintele Statelor Unite ale Americii sau Presedintele Siriei sau ai oricaror delegatii ONU o fac atunci cand se afla in sediul ONU.
Pentru profesionalisum cu care si-au jucat rolul, delegatia Libiei a fost apreciata si premiata la finalul conferintei cu titlul de "Best Delegate - Honorable Mention".

Proiectul a captat atentia Rotary International avand suportul Secretarului General Rotary Foundation, John Hewko dar mai ales pe cel al reprezentantilor Rotary la Natiunile Unite care ne-au sustinut evenimentul prin prezenta la deschiderea lucrarilor din New York si vorbind tinerilor participanti despre lunga relatie pe care Rotary International o are cu Organizatia Natiunilor Unite si mai ales contributia rotarienilor pentru infiintarea ONU.

Reprezentanta Rotary la ONU, rotarian Helen Reisler si reprezentanta Rotaract la ONU, Zineb Touzani continua dezvoltarea proiectului Rotaract MUN si a invitat echipa din Baia Mare sa revina la sediul ONU in luna Noiembrie la Ziua Rotary la Natiunile Unite pentru a prezenta proiectul si concluziile dezbaterilor din New York din luna Martie si cele ce urmeaza in luna iulie in Sofia, Bulgaria la a 4-a editie anuala Rotaract MUN organizata de clubul Rotaract Sofia Serdika.

Cu siguranta si peste ani se va vorbi in toata lumea despre acest proiect initiat la Baia Mare in anul 2013, in districtul Rotary 2241 si cu putin sprijin isi poate atinge potentialul pentru ca este un proiect ce are multe de oferit.


Pop Dan Adrian
Rotary Club Baia Mare 2005
adrian.pop@rotaractmun.org
http://RotaractMUN.org

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

❤️𝑺𝒖𝒑𝒆𝒓𝒔𝒕𝒊𝒕̦𝒊𝒊 𝒅𝒊𝒏 𝑴𝒂𝒓𝒂𝒎𝒖𝒓𝒆𝒔̦: 𝑪𝒆 𝒔𝒆𝒎𝒏𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒆 𝒂𝒖 𝒗𝒊𝒔𝒆𝒍𝒆?❤️

Azi mi-am luat o palma !

funny weekend de Romania