(Y)our culture – Roma culture - Baia Mare 2016


Asociația Active Thinking – ACT a finalizat în prima jumătate a lunii octombrie 2016, la Hotel Ambassador Baia Mare, proiectul de mobilitate finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus + cu titlul (Y)our culture – Roma Culture”. La acest proiect, au participat reprezentanți ai organizațiilor de tineret din Ungaria, Armenia, Azerbaijan, Albania, Italia, Serbia, Slovacia, Turcia și din România.
Proiectul a urmărit favorizarea oportunităților tinerilor din comunitățile rome dar nu în mod exclusiv, de a lucra împreună, de a împărtăși cunoștințe legate de cultura romă și nu în ultimul rând de a sparge stereotipurile și prejudecățile privind etnia romă.
În atingerea obiectivelor propuse, tinerii au participat la un seminar cu durata de 7 zile, unde au avut ocazia de a lua parte la activități ca: seara interculturală, eveniment prin intermediul căruia au fost descoperite tradițiile și culturile țărilor participante; vizite pentru însușirea modelelor de bună practică privind integrarea persoanelor de etnie romă în Baia Mare; seara în pași de dans țigănesc pe sunetul muzicii gipsy inconfundabile, plus alte activități care au urmărit deprinderea unor metode și tehnici de lucra cu tineri de etnie romă și activități ce au avut rolul de a crea mecansime de comunicare interpersonale, interculturale și interorganizaționale.
„După o săptămână petrecută în Baia Mare cu oameni din țări și implicit culturi diferite, pot spune că acesta este cel mai interesant proiect la care am participat până acum. Nu doar participanții au fost fantastici ci și organizarea a depășit cu mult așteptările mele. Locația a fost foarte bine aleasă fiind perfectă pentru derularea evenimentelor de acest tip. Mulțumesc organizatorilor pentru activitățile la care am luat parte. Am învățat multe lucruri noi despre cultura romă, despre care nu as fi crezut că există, iar datorită acestui proiect simt că m-am apropiat mai mult de problemele cu care se confruntă o parte a populației rome”, a declarat Christopher Ferencz reprezentant al organizației YOPA - Fiatalok az Állampolgári Részvételért Közhasznú Egyesület din Ungaria.
“Pe durata seminarului, participanții au avut oportunitatea de a se familiariza cu multe din caracteristicile culturii rome. Alături de experți și oficiali guvernamentali, am purtat discuții cu privire la problemele cu care se confruntă persoanele de etnie romă și am vizitat locuințele și Centrul Comunitar Romanii ce desfășoară activități dupa școală pentru copiii de etnie romă înființate în scopul incluziunii acestora. Mai mult, am vizitat Primăria Municipiului Baia Mare, unde am aflat mai multe detalii privind programele ce urmează a fi implementate. Fiecare participant la seminar a adus o perspectivă unică în discuțiile zilnice și cred ca am învățat mult unii de la alții. După această experiență am plecat cu credința că dacă umanitatea a fost creată să trăiască în pace și armonie, doar respectul pentru diverse culturi nu este suficient. Integrarea culturală prin care oamenii se bucură unii de compania celorlați și își celebrează moștenirea, poate fi singura cale. Noi, oamenii, atingem potențialul maxim atunci când suntem uniți de iubire și apreciere, iar această experiență, a fost un exemplu pentru noi toți cei implicați” a adăugat Edward Manukyan, reprezentant al Organizației LAMEK din Armenia.

Parteneri transnaționali:
-          YOPA - Fiatalok az Állampolgári Részvételért Közhasznú Egyesület – Ungaria
-          LAMEK NGO – Armenia
-          AIESEC – Azerbaijan
-          Active Youth of North Albania – Albania
-          Scambieuropei – Italia
-          Center E8 – Serbia
-          A.D.E.L. - Association for Development, Education and Labour – Slovacia
-          SHAFT (Selim Halki Azeri Folklor Toplulugu) - Turcia


Durata mobilității: 08.10.2016 – 13.10.2016
Locația desfășurării activităților: Baia Mare, Maramureș - România

Mai multe informații despre programul Erasmus + găsiți aici: http://www.erasmusplus.ro/


Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului, iar Comisia nu este responsabilă de utilizarea informațiilor conținute de aceasta comunicare.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

❤️𝑺𝒖𝒑𝒆𝒓𝒔𝒕𝒊𝒕̦𝒊𝒊 𝒅𝒊𝒏 𝑴𝒂𝒓𝒂𝒎𝒖𝒓𝒆𝒔̦: 𝑪𝒆 𝒔𝒆𝒎𝒏𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒆 𝒂𝒖 𝒗𝒊𝒔𝒆𝒍𝒆?❤️

Azi mi-am luat o palma !

funny weekend de Romania