Căsuța din vis poate fi un coșmar

Azi m-am hotărât ce fel de casă vreau, cum să arate și ce trebuie să aibe sigur. Am văzut scările de la casa din filmul Octav și sunt sigur că vreau o casă cu intrarea într-un leaving cu tavan înalt și scări pe mijloc care mai apoi urcă mai departe pe laterale până la etajul 2. Am multe idei în cap și poate până la bătrânețe voi ajunge și să construiesc o astfel de casă deși părerea mea 4ever despre o locuință este că poate fi închiriată și statutul social nu este deloc mai prejos decât cel de proprietar.

Totuși, la o locuință am două mari temeri care mă deranjează și mă îngrozesc dacă se adeveresc.
Problema numărul 1 pentru mine ar fi pereții, prea subțiri și neantifonați, auzindu-se dintr-un apartament în altul, dintr-o cameră în alta, din baie, din bucătărie, oric mișcare, orice foșnet, strigăt, program TV, etc...
La ultima locuință am avut un moment de groază când m-am trezit într-o noapte din somn și am auzit cum vecinul din apartamentul alăturat și-a deschis sticla de apă minerală. Poate am eu auzul fin, dar e un motiv în plus să fiu atent la acest detaliu.

Problema numărul 2 pentru mine, sunt cheltuielile pe care le generează o lucuință. Și nu din perspectiva greutății cu care se achită acestea ci mai degrabă din cauză că mi-i groază de risipă.

Când mă refer că îmi place să fac economie, nu mă refer la strâns cureaua la maximum, ci eficientizat totul: consumul de energie, becuri led, tv, frigider, cuptor electric cu o clasă de energie foarte bună, consum de apă minim, etc etc...

Dar principalul consum îl avem cu toții iarna, cu încălzirea. Și nu este iarnă în care să nu vedem anunțuri meteo despre cea mai geroasă iarnă din istorie. Și probabil că așa va fi dar, sub 17 grade tot nu poți locui confortabil într-o casă.
Soluția?

Audit energetic! și punerea lui în aplicare

În timp ce un certificat energetic conține profilul energetic al clădirii sau al unității de clădire în stadiul în care ea se află la momentul realizării calculului energetic, auditul energetic propune soluții pentru îmbunătățirea performațelor energetice ale acesteia.

Soluțiile propuse în pachetele date în raportul de audit energetic, fac referire atât la anvelopa clădirii cât și la sistemul tehnic al clădirii, prin acesta înțelegându-se ansamblul de echipamente tehnice ce echipează clădirea pentru âncălzire, răcire, ventilare, apă caldă, iluminat sau o combinație a acestora cu scopul de a asigura nivelul optim de comfort.

Auditul energetic are rolul de a evidenția soluțiile optime ce pot fi aplicate pentru scăderea consumului energetic și implicit a emisiilor de gaze poluante rezultate.

Specialiștii Enermed Impex SRL, una dintre firmele atestate de MDRAP, determină caracteristicile termice și energetice ale imobilului, stabilind soluțiile optime de modernizare/reabilitare nu doar din punct de vedere tehnic, ci și din punct de vedere economic.

Așa că. în concluzie, dacă voi construi vreodată o casă, nu voi locui în ea și nu o voi vinde fără a face un audit energtic și fără a implementa cele mai bune soluții pentru ca locuitorii acelei case să o numească acasă fără niciun fel de frustrare sau alte neplăceri.

Am scris acest articol la provocarea din concursul SuperBlog2017 și a picat la fix această probă în contextul unui gând puternic referitor la casa de vis.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Azi mi-am luat o palma !

❤️𝑺𝒖𝒑𝒆𝒓𝒔𝒕𝒊𝒕̦𝒊𝒊 𝒅𝒊𝒏 𝑴𝒂𝒓𝒂𝒎𝒖𝒓𝒆𝒔̦: 𝑪𝒆 𝒔𝒆𝒎𝒏𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒆 𝒂𝒖 𝒗𝒊𝒔𝒆𝒍𝒆?❤️

funny weekend de Romania