Detinutii eliberati, solutia care n-a rezolvat nicio problema

Sistemul penitenciar din Romania are nenumarate probleme. Unele cunoscute altele necunoscute de conducatorii institutiei dar cel mai probabil necunoscute pentru conducatorii tarii atata timp cat s-au gandit ca ar fi o solutie buna sa elibereze anticipat un numar necunoscut de detinuti carora penitenciarele nu le putea asigura nici macar conditiile minime de baza pentru oameni.

Problema nu este ca au fost eliberati oameni din inchisoare, fie ei si criminali, violatori, hoti, talhari. Toata lumea trebuie sa aibe dreptul la o a doua sansa in viata.
Stirile cum ca 5 detinuti s-au intors la inchisoare chiar a doua zi dupa eliberare, ca un violator a violat, ca un hot a furat, ca 5 apartament au fost sparte intr-o singura noapte, sunt stiri care duc pe o lista falta... problema e alta... noi ca cetateni ar trebui sa avem alte pretentii de la autoritati.

Daca tot eliberezi niste oameni, anticipat si surprinzator atat pentru angajatii din sistem cat si pentru detinuti, daca nu le poti asigura conditii de detentie de doamne ajuta, daca nu le oferi un minim de sprijin de integrare in societate, rezultatele sunt previzibile... si nu ar trebui sa ne socheze.

Problema este una sigura: nu exista nicio strategie si nu se face niciun efort pentru reintegrarea persoanelor in societate odata ce si-au ispasit pedeapsa.
Cred ca ar trebui un sistem progresiv... in care sa sufere, sa fie o pedeapsa pe bune acea privare de libertate. Dupa efectuarea a 5-10% din pedeapsa, conditiile de detentie trebuie sa se schimbe, sa i se ofere locurile mai bune, ingrijire medicala, masa mai buna, sprijin psihologic, mici atributii in cadrul inchisorii, o evaluare si integrarea la cursuri de baza de limba romana, limba engleza, matematica, cultura civica, geografie, istorie, informatica, etc... Specializarea intr-un domeniu la alegere si pregatirea lor pentru eliberare si integrare in societate si pe piata muncii, dupa maximum 40% din pedeapsa daca ar parcurge toate aceste etape.

Avand in vedere costurile enorme pe care le plateste statul pentru detentie pentru un detinut, pot fi utilizate pentru ca pentru o perioada de 10% din pedeaspa sa achite chiria celui eliberat anticipat daca acesta se angajeaza.

Evaluarea inchisorilor sa se faca in functie de rezultatele integrarii detinutilor inapoi in societate si functionarii din inchisori ar trebui sa fie depunctati si poate chiar sanctionati cand acestia se intorc inapoi in inchisori.

Poate cu o astfel de abordare am putea spera la normalitate si nu ne-am mai isteriza la stiri cu titluri de rahat despre oameni pe carora nu le acordam nicio sansa in viata, fara sa stim ca suntem si noi direct responsabili de reintoarcerea lor in inchisori.

PS: condamnatii pentru inginerii economice dovedite nici nu ar avea rost sa stea prea mult la inchisoare, probabil ingradirea altor drepturi si recuperarea banilor furati cu dobanda enorma.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

❤️𝑺𝒖𝒑𝒆𝒓𝒔𝒕𝒊𝒕̦𝒊𝒊 𝒅𝒊𝒏 𝑴𝒂𝒓𝒂𝒎𝒖𝒓𝒆𝒔̦: 𝑪𝒆 𝒔𝒆𝒎𝒏𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒆 𝒂𝒖 𝒗𝒊𝒔𝒆𝒍𝒆?❤️

Azi mi-am luat o palma !

funny weekend de Romania