independent dar dependent

Criza din Spania cu privire la declararea independentei in Catalonia nu cred ca este dezbatuta suficient desi subiectul este unul destul de simplu.

Ca principiu, independenta sau autonomia sunt valori pe care eu personal le apreciez si le sustin si cred ca e bine ca oamenii se mai razvratesc impotriva unei conduceri centralizate desi nu mai e ce a fost pe vremuri, si cred ca intr-o mare masura, poate mai mare decat pot oamenii gestiona, au autonomie si independenta.

Problema cu Barcelona si independenta din punctul meu de vedere are o singura problema. Daca tot acest proces de independenta nu s-ar fi declansat artificial, fara sa fie necesar cuiva, daca nu ar fi generat de ura, orgolii, minciuna, mainipulare si in primul rand egoism si lacomie, la fel ca in toate celelalte cazuri, poate ca merita sa sustinem astfel de miscari de secesiune. Practic, nu exista niciun motiv logic pentru Barcelona si Catalonia sa vrea independenta. Nu aduce beneficiu pentru nimeni. Nici economic, nici de imagine. Pentru nimeni cu intentii bune, oneste.

Referitor la faptul ca acest moment din Spania ar putea genera reactii in lant in Europa, cred ca este o teorie falsa.
In primul rand, zonele care au autonomie si se gandesc la independenta, vor renunta la idee cand vor vedea consecintele economice din Barcelona. Deja au aparut si va fi dezastru daca Madridul nu preia controlul. Astfel ca exemplul din Catalonia va fi unul demoralizator pentru alte zone care au in prezent autonomie.

In al 2-lea rand, zonele care inca nu au autonomie, dar fac demersuri pentru a-si negocia autonomia in cadrul unui stat, practic un statut mai special, degeaba sunt incurajate sa lupte pentru cauza lor pentru ca din experienta Cataloniei se observa ca oricata autonomie oferi, nu este suficient iar mai apoi se escaladeaza si se ajunge la alte probleme, precum secesiunea si declararea independentei, asa ca statele vor renunta mai greu la control in favoarea regiunilor mici, vazand ce se intampla dupa ce guvernul si parlamentul de la Barcelona au primit in repetate randuri drepturi sporite si autonomie de facto pentru a-si gestiona singuri resursele si soarta.

Pentru toata situatia nu exista un singur vinovat, dar cu siguranta de pierdut au de pierdut toti cei care s-au lasat manipulati in directia independentei. Daca se dorea o gestionare mai buna a resurselor si un trai mai bun al oamenilor, se putea negocia, se putea pune presiune, se putea apela la cu totul alte solutii care sa fie in avantajul tuturor.
Daca ne referim la gestionarea resurselor strict din perspectiva faptului ca o regiune e mai bogata si alta mai saraca si nu vrem sa contribuim deloc la dezvoltarea celeilalte regiuni sau a tarii in ansamblu, tot o lipsa de perspectiva si viziune se numeste, una foarte usor manipulata de egoism, lacomie si politicieni manipulatori.

Care e parerea ta despre independenta si autonomie ?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

❤️𝑺𝒖𝒑𝒆𝒓𝒔𝒕𝒊𝒕̦𝒊𝒊 𝒅𝒊𝒏 𝑴𝒂𝒓𝒂𝒎𝒖𝒓𝒆𝒔̦: 𝑪𝒆 𝒔𝒆𝒎𝒏𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒆 𝒂𝒖 𝒗𝒊𝒔𝒆𝒍𝒆?❤️

Azi mi-am luat o palma !

funny weekend de Romania