Cel mai frumos dar de Crăciun

Poate că vi se va părea plictisitor ceea ce voi scrie acum, dar îmi asum riscul: cel mai frumos dar pe care ai putea să îl oferi sau să îl primeşti de Crăciun este o carte. Nu orice carte, desigur, ci una bine aleasă. Există pe lumea aceasta, slavă Domnului!, oameni care ar renunţa la o pereche de pantofi, la o rochie elegantă sau la un televizor şmecher, doar pentru a-şi putea cumpăra mai multe cărţi. Pentru ei, cărţile pe care le deţin nu sunt niciodată prea multe. Citesc compulsiv, şi cu toate acestea nu ajung niciodată să citească toate cărţile pe care şi le-au cumpărat. Pentru că, între timp, şi-au mai cumpărat altele, şi altele. Veţi întreba: ce folos? A intra într-o librărie, a răsfoi cărţi, a le mirosi, a urmări cronicile din revistele literare şi a fi mereu la curent cu noutăţile literare este pentru aceşti oameni cea mai mare bucurie. Sunt sigură că aveţi şi dumneavoastră cel puţin un astfel de prieten. Doar sunteţi intelectuali, nu?

          Însă o carte potrivită oferită într-un moment de sărbătoare poate fi o alegere bună chiar şi în cazul celor care nu sunt “şoareci de bibliotecă”. Felul în care alegeţi o carte spune multe despre dumneavoastră. Dăruind-o, alegeţi să transmiteţi un mesaj. Un mesaj criptat, misterios, care vă va face cu atât mai interesant.

          Iată câteva sugestii, dintre cărţile pe care le-am citit anul acesta:
Mireasa tânără, de Alessandro Baricco – Humanitas Fiction, Bucureşti, 2016 – pentru iubita ta. Un roman cu o atmosferă aparte, puţin stranie, care mi-a amintit cumva de scriitorii latino-americani şi de realismul magic. Personajele nu au nume, în afară de servitorul Modesto, li se spune Mama, Tatăl, Fiul, Mireasa tânără, iar povestitorul schimbă uneori rolurile cu personajele, într-un fel de experiment literar interesant. Întrebat, chiar în roman, de ce scrie atât de mult despre sex, autorul răspunde: pentru că e dificil.
Soldaţii. Poveste din Ferentari, de Adrian Schiop, Editura Polirom, Iaşi, 2014 – pentru prietenul tău fără prejudecăţi. Romanul, distins cu Premiul revistei Observator cultural şi cu Premiul „Cea mai bună carte a anului” acordat în cadrul Galei Industriei de Carte din România, ediţia 2014, este o poveste de dragoste între doi bărbaţi cum nu se poate mai diferiţi. Adrian, un tânăr intelectual, fost ziarist, care actualmente lucrează la un doctorat despre manele, se mută în Ferentari, un cartier rău famat din Bucureşti, pentru a se putea documenta mai uşor. Acolo îl cunoaşte pe Alberto, un bărbat cu un intelect redus, care şi-a petrecut cea mai mare parte din viaţă în puşcărie, cu un fizic tipic de smardoi, dar care, în ciuda aparenţelor, este capabil să ofere tandreţe.
Vremurile Bune De Altădată, de Bohumil Hrabal –  Editura Art, 2016, - pentru prietena ta amuzantă. O colecţie de povestiri cu mult umor, pe alocuri absurd, dar şi cu poezie şi un fel de amăreală duioasă.
Femei, de Charles Bukowski - Editura Polirom, 2003,  - pentru prietenul tău hippiot. Personajul principal e Henry Chinaski, alter-ego-ul lui Bukowski, un poet trecut de a doua tinereţe, alcoolic şi cu un apetit sexual foarte dezvoltat. El trece cu dezinvoltură de la o femeie la alta, cucerind, fără mari probleme, orice creatură de sex opus şi apreciind la maxim diversitatea. Deşi nu lipsesc observaţiile psihologice nici de o parte, nici de alta, cartea este un lung şir de acte sexuale de la început până la sfârşit.
Apropierea, de Marin Mălaicu-Hondrari,Ediţia a II-a revăzută şi adăugită, Polirom, Top 10+, 2014, - pentru prietena ta care a vrut să plece la muncă în Spania, dar s-a răzgândit. Un roman care te ţine cu sufletul la gură şi care îmbină ingrediente dintre cele mai diverse, dar şi dintre cele mai atractive, astfel că rezultatul nu poate fi decât foarte bun. Un grup de poeţi din România, prieteni la cataramă, decid să se despartă pentru cinci ani, pentru a călători prin lume. Întâmplător sau nu, drumurile lor continuă să se intersecteze în cele mai ciudate circumstanţe. Urmărindu-l pe Adrian, aflăm fapte din culisele lumii interlope a românilor din Spania, combinate cu citate din literatură, cu o dragoste arzătoare pentru o spaniolă căsătorită, cu o aventură sexuală cu o argentiniancă hoaţă şi aşa mai departe. Urmărindu-l pe prietenul lui, The Great, întâlnim o iubire răvăşitoare pentru o româncă rătăcită prin Spania, apoi prin Berlin, pasiunea lor pentru jocurile pe calculator, rătăcirile cu alcool şi ţigări şi cafea, şi, din nou, încrengăturile cu banda de hoţi din Cordoba.

Trois şi Iubire etc., de Julian Barnes, Editura Nemira, Colecţia Babel, 2014,  - pentru prietenii tăi care trăiesc într-un triunghi amoros, două cărţi delicioase care împart aceleaşi personaje, care se împart, la rândul lor, unele cu altele. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

❤️𝑺𝒖𝒑𝒆𝒓𝒔𝒕𝒊𝒕̦𝒊𝒊 𝒅𝒊𝒏 𝑴𝒂𝒓𝒂𝒎𝒖𝒓𝒆𝒔̦: 𝑪𝒆 𝒔𝒆𝒎𝒏𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒆 𝒂𝒖 𝒗𝒊𝒔𝒆𝒍𝒆?❤️

Azi mi-am luat o palma !

funny weekend de Romania