Asaltul roboţilor

Inteligenţa artificială a fascinat omenirea încă de la primii paşi înspre inventarea ei. Roboţii, concepuţi de om pentru a-l ajuta în munca sa, pentru a îndeplini sarcini dificile sau repetitive, au început să fie priviţi ca potenţiali duşmani.
Asta, din momentul în care oamenii au început să se teamă că roboţii ar putea fi înzestraţi cu o voinţă proprie, care ar putea intra în conflict cu interesele celor care i-au construit.

Astăzi suntem înconjuraţi de roboţi. Dacă ne uităm doar în propria gospodărie, vom vedea că roboţii sunt mai numeroşi decât membrii familiei.
Ne-am învăţat cu ei şi ne-ar fi foarte greu să ne descurcăm fără ei în clipa de faţă. Ce e drept, cei mai mulţi nu au aspect humanoid, dar nici nu trezesc vreo urmă de teamă.
Poate doar pisicile şi căţeii noştri să nu fi reuşit să se obişnuiescă cu ei.

Dar teama de roboţi persistă. Cea mai mare frică a acestei perioade este că roboţii ne vor lua locurile de muncă. Că ei vor deveni forţa de muncă ieftină şi neobosită pentru care vor opta companiile, în timp ce foştii angajaţi vor rămâne şomeri şi muritori de foame.
Pentru că roboţii pot munci oricâte ore pe zi, ei nu au nevoie de salariu, de concediu de odihnă, de boală sau de maternitate, de sporuri şi alte stimulente.

Şi, cu siguranţă, această temere are o oarecare motivaţie. Putem să ne aşteptăm ca în viitor anumite meserii să fie preluate de roboţi. Însă vor fi acele munci care presupun fie un efort fizic mare, fie sarcini repetitive. Va fi vorba, aşadar, în principal despre muncile necalificate, cele care necesită un foarte slab nivel de pregătire din partea angajatului.
În schimb, spun specialiştii, peste zece ani vor exista o mulţime de profesii despre care astăzi nu ştim încă nimic. Cu siguranţă, multe dintre ele vor fi legate de utilizarea calculatorului şi de programare.

Aşadar, vor dispărea unele locuri de muncă, dar vor apărea altele. Tot ce trebuie să facem este să fim deschişi la nou şi să nu încetăm să învăţăm.
Chiar şi pentru cei ajunşi la o anumită vârstă, recalificarea este posibilă. Ce e drept, ea presupune un oarecare efort, poate şi puţin stres, dar la urma urmei învăţarea ne menţine creierul în formă, ne menţine tineri.

Până atunci, însă, un sfat bun, dacă ne aflăm în situaţia de a ne alege o meserie, ar fi să ne îndreptăm spre profesiile mai complexe, care presupun cunoştinţe şi responsabilităţi.
Este cea mai bună modalitate de a rezista asaltului roboţilor.

* Un articol scris pentru JoburiBaiaMare.ro si Blogul Locuri de Munca Baia Mare

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

❤️𝑺𝒖𝒑𝒆𝒓𝒔𝒕𝒊𝒕̦𝒊𝒊 𝒅𝒊𝒏 𝑴𝒂𝒓𝒂𝒎𝒖𝒓𝒆𝒔̦: 𝑪𝒆 𝒔𝒆𝒎𝒏𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒆 𝒂𝒖 𝒗𝒊𝒔𝒆𝒍𝒆?❤️

Azi mi-am luat o palma !

funny weekend de Romania