„Moromeții 2”, un film de văzut de către toți liceenii

Lansarea filmului „Moromeții 2”, cu un mare succes la publicul din România, cu siguranță îl va face pe Marin Preda mai interesant în ochii liceenilor de azi. Filmul regizat de Stere Gulea, cu un Horațiu Mălăele genial în rolul lui Ilie Moromete, deschide o fereastră de înțelegere înspre realitățile anului 1945. O perioadă grea, când comuniștii prindeau puteri în România, când dările impuse țăranilor erau greu de suportat și când absurdul își făcea loc încet, încet în viața de zi cu zi.

Înțelepciunea lui Ilie Moromete și a prietenilor lui din sat, felul în care el își menține picioarele pe pământ în fața propagandei comuniste, replicile pline de ironie, păstrate în film de Stere Gulea, fac deliciul filmului. Pe de altă parte, deși destinul creionat pentru tânărul Niculaie (interpretat de Iosif Paștina) este altfel decât în roman, personajul este totuși atras de figura lui Lenin și de lumea idealizată promisă de doctrina comunistă. Ni se dezvăluie, astfel, frământările sociale ale anului 1945, lupta surdă dintre vechi și nou, dintre rațiune și propagandă.

Foarte reușită mi s-a părut scena manifestației pro-regalitate din București, unde Niculaie a fost trimis să se documenteze, ca jurnalist începător. Manifestația a fost înăbușită în sânge de forțele de ordine, ulterior reflectările în presă fiind absolut neadevărate și manipulatoare. Desigur, Niculaie remarcă asta și se revoltă. Este imposibil, ca privitor, să nu faci o paralelă între momentul ilustrat în film și realitatea românească foarte recentă.

Nu putea să lipsească din scenariu nici povestea de dragoste. Niculaie se îndrăgostește de o tânără din sat și creează împreună o poveste tinerească și candidă. Pe de altă parte, soția lui Ilie Moromete face o criză de gelozie și pleacă de acasă în momentul când află că acesta s-a dus să viziteze o altă femeie.
Per ansamblu, „Moromeții 2” este un film trist. Nici nu putea fi altfel, dat fiind că vorbește despre sfârșitul unei lumi. Comunismul a început atunci, o perioadă lungă de noapte grea pentru români. Scenariul, scris de Stere Gulea, este o  adaptare a romanului „Moromeții” și a romanului „Viața ca o pradă”, de Marin Preda. Imaginile alb-negru reușesc să zugrăvească atmosfera unor vremuri trecute, ceva mai îndepărtate, dar au și izul acela nostalgic de cinema de artă.

Alături de Horațiu Mălăele și Iosif Paștina, îi mai regăsim în diferite roluri pe Dana Dogaru, Gheorghe Visu, Oana Pellea, Ion Caramitru, Florin Zamfirescu, Cuzin Toma, Răzvan Vasilescu, Paul Ipate, Dorina Chiriac, George Mihăiță, Andi Vasluianu, Marian Râlea și Liviu Pintileasa.

blog recomandat:

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

❤️𝑺𝒖𝒑𝒆𝒓𝒔𝒕𝒊𝒕̦𝒊𝒊 𝒅𝒊𝒏 𝑴𝒂𝒓𝒂𝒎𝒖𝒓𝒆𝒔̦: 𝑪𝒆 𝒔𝒆𝒎𝒏𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒆 𝒂𝒖 𝒗𝒊𝒔𝒆𝒍𝒆?❤️

Azi mi-am luat o palma !

funny weekend de Romania