Ce-ar fi dacă...?

Ceea ce m-a impresionat la recenta ediție a Târgului Internațional de Carte Gaudeamus a fost nu apetența cititorilor pentru eveniment (la care mă așteptam), ci proporția de tineri în rândul acestora. Puhoaie de tineri intrau în clădirea Romexpo și invadau sala imensă unde erau localizate standurile editurilor. Veneau în găști, veseli și zgomotoși, ca și cum ar fi făcut cel mai firesc lucru din lume. Și mi-am spus atunci că nu voi rosti niciodată propoziția „Tinerii din ziua de azi nu mai citesc.”

Desigur, unii dintre ei veniseră pentru jocurile video care se lansau la Gaudeamus. Căci au fost și dintr-acestea. Cu siguranță, însă, cei mai mulți veniseră pentru cărți. Și chiar și celor dintâi, o „baie de cărți” ca la Gaudeamus nu avea cum să nu le prindă bine.

M-am întrebat cum ar reacționa tinerii băimăreni dacă la noi în oraș s-ar întâmpla un târg de carte, măcar pe jumătate la fel de mare ca Gaudeamus. Ar fi ei la fel de receptivi, la fel de curioși?
Veți spune că acolo e Capitala. E centrul. E buricul lumii. Dar și la Iași am întâlnit elevi extrem de inteligenți și de dornici să citească literatură contemporană, să întâlnească scriitori și să le pună întrebări. La FILIT, festivalul internațional de literatură cel mai important de la noi din țară.

Poate că provincialismul e un cerc vicios. Nu vrem să ieșim din el pentru că, adânc în sufletul nostru, nu ne credem suficient de buni. Și nu suntem suficient de buni tocmai pentru că nu ne deschidem suficient spre exterior.

Sigur că în Baia Mare au mai fost încercări palide de a organiza un târg de carte. Și desigur că a visa un Gaudeamus în Baia Mare, chiar la jumătate din dimensiunile sale din capitală, este o utopie. Dar eu cred că s-ar putea mișca ceva, totuși. Că s-ar putea organiza un astfel de eveniment literar anual, cu lansări de cărți valoroase, cu scriitori „pe val” invitați, cu standuri ale unor mari edituri din țară.
Și mai cred că tinerii, sau o parte dintre ei, s-ar bucura să participe. La urma urmei, mersul în gașcă la un târg de carte poate fi la fel de cool ca ieșitul seara la un ceai cu prietenii. A doua zi, la școală, te vei lăuda nu cu noul tău pulover, ci cu autograful primit de la tânărul și șarmantul scriitor Marius Chivu.

În pauze nu îți vei aranja unghiile, ci vei citi câteva pagini din cartea cumpărată la târg. La ora de română, veți lăsa deoparte lecțiile plictisitoare și veți discuta despre ultimele cărți ale scriitorilor pe care tocmai i-ați întâlnit. Va fi noua modă din liceu.

Teoretic, totul e posibil, chiar și organizarea unui mare târg de carte în Baia Mare. E nevoie doar de viziune și de lăsarea orgoliilor la o parte.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

❤️𝑺𝒖𝒑𝒆𝒓𝒔𝒕𝒊𝒕̦𝒊𝒊 𝒅𝒊𝒏 𝑴𝒂𝒓𝒂𝒎𝒖𝒓𝒆𝒔̦: 𝑪𝒆 𝒔𝒆𝒎𝒏𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒆 𝒂𝒖 𝒗𝒊𝒔𝒆𝒍𝒆?❤️

Azi mi-am luat o palma !

funny weekend de Romania