Există viață după notă mică

„Pe de rost” e piesa pe care trupa Vama a lansat-o în urmă cu câteva zile. Un demers important prin faptul că aduce adolescenții în prim-plan. Școala centrată pe elev, este sintagma pe care o tot auzim repetată obsesiv, ca o dorință a noastră, a tuturor, dar care nu se știe în ce mileniu va deveni realitate.

„Pe de rost” e o piesă în stilul Vama, poate cam comercială, poate cam superficială din punct de vedere muzical. Dar nu și ca mesaj. Pentru că ea vorbește despre un sistem ineficient și despre traumele pe care el îl poate provoca celor foarte tineri. Chiar Tudor Chirilă mărturisește, într-un interviu acordat ProTV, că școala i-a produs traume. El spune că a fost un elev mediocru.
Inteligența lui nu poate fi pusă la îndoială, însă tocmai copiii inteligenți și curioși sunt puși la colț de un sistem care ne vrea pe toți uniformizați. Obedienți. Copii care să nu deranjeze.
Care să nu pună întrebări. Care să nu pună profesorul în dificultate. Care să nu iasă din rând. Care să nu pună la îndoială anumite enunțuri din lecție. Care să nu vrea să știe mai mult decât prevede programa. Care să nu se revolte. Care să nu aibă, cu alte cuvinte, personalitate.

Sunt tare ale unui sistem moștenit din comunism. Un sistem care cuprindea întreaga existență a omului nou, o existență cenușie a unor indivizi lipsiți de personalitate. Au trecut 30 de ani de atunci. Și prea puține lucruri s-au schimbat. Deși am avut o grămadă de miniștri ai educației, și fiecare și-a asumat câte o reformă. N-au făcut decât să abramburească total școala românească.

Despre aceste lucruri ne vorbește Vama în piesa „Pe de rost”. Sunt convins că va avea succes. O mare parte din publicul trupei Vama este tânăr și foarte tânăr. Tudor Chirilă a dovedit în mai multe rânduri că are o conexiune specială cu adolescenții.
Ei îl iubesc, el încearcă să îi înțeleagă. Și să îi îndrume. În felul lui, Tudor e încă un adolescent. A refuzat să se maturizeze, în sensul în care maturizarea înseamnă acceptare, conformare. El e veșnicul rebel. Veșnicul inadaptat. Eternul revoltat împotriva nedreptăților.
El e și o voce a societății civile. E unul dintre cei care au ieșit mereu în stradă pentru a protesta. Și care și-a folosit charisma pentru a influența alți tineri să facă la fel.

Așa încât noua piesă Vama, deși are un mesaj nou pentru muzica românească, nu surprinde. Ea se înscrie în firescul cu care trupa ne-a obișnuit. La cât mai multe audiții!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

❤️𝑺𝒖𝒑𝒆𝒓𝒔𝒕𝒊𝒕̦𝒊𝒊 𝒅𝒊𝒏 𝑴𝒂𝒓𝒂𝒎𝒖𝒓𝒆𝒔̦: 𝑪𝒆 𝒔𝒆𝒎𝒏𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒆 𝒂𝒖 𝒗𝒊𝒔𝒆𝒍𝒆?❤️

Azi mi-am luat o palma !

funny weekend de Romania