Vom fi ingropati de gunoaie la Baia Mare si in tot Maramuresul?

Vad multi politicieni si formatori de opinie ca si-au dat foarte mult cu parerea despre problemele nu tocmai greu de anticipat pentru inceputul anului 2021 in Maramures cu privire la gestiunea gunoaielor menajere.

Practic, pe la finalul anului 2020, cu ceva timp inainte de termenul scadent, printr-o hotarare judecatoreasca, groapa de gunoi din Sighetu Marmatiei, singura din Maramuresul istoric a fost inchisa iar firmele din toata zona nu mai pot depozita acolo.

Problema e ca in foarte scurt timp vine randul gropii provizorii de la Baia Mare.

Solutia de moment gasita de autoritati, a fost sa transporte deseurile la Bihor și Salaj, unde exista probabil sisteme de management si gropi autorizate.

Oradea si Zalau sunt la mare departare iar transportul ar fi extrem de costisitor, cetatenii fiind cei care vor plati factura oricum. S-ar reduce partial costurile daca transportul nu s-ar face cu masinile de colectare ci cu camioane mai mari, dar pentru asta ai nevoie de alta infrastructura, statie de transfer, nebunie...

Cautand rapid o zona pentru amplasarea unei noi gropi provizorii, initial a fost identificat un teren in Somcuta Mare, ulterior dupa un pic de facebook, tipete si urlete, a fost abandonata ideea si acum lumea asteapta inevitabilul.

Autoritatile cauta un teren undeva in Maramures care sa nu mai creeze atata revolta in randul cetatenilor.

Pentru moment nici eu nu cred ca este alta solutie, dar pentru a ajunge la o solutie agreata si de UAT-uri si de cetateni, m-am gandit si eu la cateva especte pe care le vad total ignorate de autoritati.

Ca sa gasesti un UAT dispus sa permita organizarea unei gropi de gunoi temporare, care presupune si ecologizarea zonei, trebuie sa oferi incredere/garantii oamenilor in primul rand ca dupa o perioada x, locul va fi ecologizat si readus la starea initiala. Cel mai usor mod de-a castiga increderea, este prin exemplu: ecologizarea gropilor temporare existente.  Ceea ce nu s-a prea intamplat, gropile istorice au fost in cel mai bun caz abandonate si gata.

In al 2-lea rand, este foarte important gradul de reciclare a deseurilor. In prezent pe gropi se arunca totul, in nestire. Cu putin efort se poate creste gradul de sortare/reciclare astfel ca o groapa de gunoi nu ar genera muntii din prezent si nici mirosurile actuale.  

Nu in ultimul rand, CJ Maramures si toate autoritatile locale ar trebui sa impuna implementarea de solutii de monitorizare live a tuturor camioanelor care transporta deseuri si au contracte de salubrizare cu primariile...  In ideea in care n-o sa fie gata nicio groapa temporara, daca se apuca unii destepti sa rezolve problema gunoaielor din orase rapid si sa le arunce prin vai si paduri(cum s-a intamplat de mai multe ori, stiute si nestiute), sa poata fi rapid identificate si exemplar sanctionate toate persoanele implicate in asa ceva.


Nu sunt adeptul aruncarii vinei doar pe autoritati, asa ca las si pentru noi, cetateni si intreprinderi o idee: hai sa reciclam mai mult.

oldies but goldies :)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Programeaza-te online pentru inmatriculari, permise, pasapoarte sau examinare auto in Maramures

❤️𝑺𝒖𝒑𝒆𝒓𝒔𝒕𝒊𝒕̦𝒊𝒊 𝒅𝒊𝒏 𝑴𝒂𝒓𝒂𝒎𝒖𝒓𝒆𝒔̦: 𝑪𝒆 𝒔𝒆𝒎𝒏𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒆 𝒂𝒖 𝒗𝒊𝒔𝒆𝒍𝒆?❤️

cofetaria Baia Mare Mai Dulce in imagini